Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 31

Thread: Bagaimana Untuk Mendapatkan Tarbil Dalam Masa Satu Bulan!

  1. #1
    Sarjan blutal's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    segambut
    Posts
    85

    Post Bagaimana Untuk Mendapatkan Tarbil Dalam Masa Satu Bulan!

    Ini adalah outline bagaimana saya mendapat tarbil saya.


    Saya mula bermain Travian di server Amerika tahun 2007 dan dalam masa satu bulan sahaja, saya dah ada semuanya. Boleh ke!? Dengan resos field sangat kecil dan memakan masa untuk mebesarkannya? Inilah caranya.


    Perkara pertama saya buat : Binakan titik perhimpunan dan naik tarafkan bangunan utama ke level 3. Kenapa? Sebab dengan cara itu, saya boleh bina BEREK. Saya dapat beberapa hari perlindungan pemain baru dan sejak server itu baru tiga bulan dimulakan. Saya gunakan masa ini untuk menyerang kampung lain dan farming.


    Selepas saya belanjakan resos saya pada bangunan-bangunan ini, Saya terpaksa menunggu sehari. Sebab saya langsung tiada apa-apa resos dan pendapatan saya hanya LIMA sejam.


    Selepas dua hari saya sudah mula melatih dua askar belantan saya. Saya hantar mereka untuk menyerang salah seorang jiran saya.


    NOTA PENTING : Jangan sesekali hantar satu askar untuk menyerang. Walaupun populasi kampung musuh anda hanya 2, DIA AKAN TERBUNUH. Saya tak tahu bagaimana ini boleh berlaku, tapi ini caranya. Hantarkan sekurang-kurangnya dua orang askar untuk menyerang. Kecuali askar anda dinaik tarafkan perisai dan senjata.


    Dua askar belantan saya pulang dengan 120 resos (30 setiap satu jenis). Tak ramai boleh percaya, tapi dalam satu jam saya berjaya mendapat resos sama dengan enam jam (5/Sejam).


    PENINJAU ... PENINJAU mungkin tak penting sebab tak banyak boleh buat. Daripada saya menaiktarafkan resos saya, saya habiskan hasil serangan saya pada benda lain : PENINJAU. Saya perlukan AKEDEMI (perlu menaiktarafkan BEREK kepada level 3, BANGUNAN UTAMA saya pada waktu itu sudah pun level 3) dan menaiktarafkan BEREK saya ke level 3.


    Benda yang hebat tentang Teuton ialah penijau mereka berjalan kaki bermakna saya tidak perlu membina kandang kuda. Bajet sikit .


    Kenapa peninjau penting? Sebab sekarang saya boleh:



    * Saya boleh tahu berapa resos di farm saya. Mereka mungkin ada BANYAK resos tapi saya hanya hantar dua orang askar untuk serang. Atau, mereka mungkin ada resos kurang dari jangkaan saya dan saya hantar 100 kesatria santo untuk 100 resos.

    * Saya boleh lihat jika ada orang lain mengintai saya. Ini penting juga : anda tidak tahu berapa banyak kali kampung anda diintai oleh orang lain.


    Ia biasa bagi saya untuk bermula dengan peninjau, jadi ini langkahnya untuk saya melatih askar-askar lain. Seperti saya katakan saya tak mengharapkan resos field tapi pada farming. Dan saya mendapat beribu resos sehari dengan cara ini.

    Dalam masa 10 hari saya sudah ada 150 belantan dan peninjau. Kemudian, saya telah selidik dan latih beberapa KESATRIA SANTO (mereka boleh membawa banyak resos dan lebih laju) dan sediakan tarbil.

    Kenapa tarbil penting? Kebanyakan masanya ia tak penting, tapi ada masa juga ia menjadi amat penting. Kos untuk selidiknya amat MAHAL. Tapi jika anda terancan, anda ada peluang untuk menyelidiknya.

    BONUS

    Saya banyak habiskan masa untuk menaik tarafkan akedemi dan bengkel. Di kampung utama saya bina istana (supaya saya boleh ada tukang batu) dan menaiktarafkannya ke level 10. Langkah seterusnya ialah asaska kampung baru berdekatan dengan kampung utama.

    Dalam masa 30 hari lagi, kampung kedua saya sudah ada semuanya.

    SELAMAT MAJU JAYA
    AKU NAK TANYA. KORANG SEMUA DAH LAWAT KE TIDAK BANTUAN TRAVIAN? BELUM??? BUAT SKARANG!!!!!!!

  2. #2
    Leftenan darkfox95's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Pasir Mas, Kelantan, Malaysia, Asia, Earth, Solar System, Milky Way, Universe. (Anything I Miss?)
    Posts
    408

    Default

    nak tanya..... ko buat tak task yang diberi tu??? ader x guide untuk gaul??

  3. #3
    Leftenan Muda fumakiller's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    On The WaY To HeAVen
    Posts
    367

    Default

    aku rasa dia x buat kot sbb kat server lain walaupun x buat task tapi masih boleh dapat resource bonus setiap hari..

  4. #4
    men98
    Guest

    Default

    tere ko,sebulan dah boleh buat tarbil....

  5. #5

    Default

    aku rasa guide ko ni cam pernah baca jer tapi versi bahasa english punya

  6. #6
    Pegawai Waren II
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    193

    Default

    babel fish kot?

  7. #7
    Leftenan acap2405's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    ..
    Posts
    463

    Default

    Quote Originally Posted by Pikachu View Post
    babel fish kot?
    bukan nih..
    babel fish lain kiter suruh transletekan..
    lain yang keluar..
    aku rase dier translete sendiri arr..
    you're something beautiful a contradiction
    I wanna play the game
    I want the friction

    you will be the death of me

    [VeritaS VinciT]
    [[SeireitaI RO]]


  8. #8
    Leftenan darkfox95's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Pasir Mas, Kelantan, Malaysia, Asia, Earth, Solar System, Milky Way, Universe. (Anything I Miss?)
    Posts
    408

    Default

    memang origina ldari dia kot

  9. #9
    Pegawai Waren II cedia7891's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    n9
    Posts
    201

    Default

    tanya skit:
    ko buat tarbil dlm satu bulan kat serve biasa ke speed serve??
    kalo serve biasa:ko mmg hebat
    kalo speed serve:biasa je
    my1 just restart...
    http://www.travian.com.my/?uc=my1_655
    -i cant support res now,but later
    -i can teach u
    -choose (-,+)

  10. #10
    Staff Sarjan Anwaruddin's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    137

    Default

    die dh kene banned lh...mesti gune cr yg diharamkan oleh pihak travian

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •