Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: ape maksud jam jam ni

  1. #1
    Lans Koperal
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    27

    Talking ape maksud jam jam ni

    kayu kayu: 24 sejam
    tanah Liat tanah Liat: 32 sejam
    besi besi: 20 sejam
    tanaman tanaman: 15 sejam

    ape ye?

    lagi satu..aku dah main game ni 3 hari kot..dan sekarang ni production nye akan anek 20 point lebih kurang bagi setiap sumber..ok tak mcm tu? dengan ladang semua peringkat 2, besi semua peringkat satu, pokok 3 peringkat 1 dan 1 peringkat 1, tanah liat 3 peringkat 3 tapi ada satu masih lagi peringkat 1..

    ok tak? aku cepat ke lambt..sempt ke aku buat aska ni...nanti kene serang..

    katakan aku kene serang..kene tawan kalah semua, ape jadi kat aku? x leh main dah ke..

    hehe...

  2. #2
    Lans Koperal
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    27

    Default

    eh lagi satu...klo aku log in server 3 kan hari ni..tibe2 aku log in server 4 esoknye..ape jadi ye? mksud aku klo aku tuka server..

  3. #3
    Sarjan Kertaspasir's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    di pasir pantai y putih2 warna nya
    Posts
    105

    Default

    Maksud jam2 tu~~

    cth kayu 24 sejam --> bermakna dalam 1 jam ko dpat 24 kayu

    begitu juga dengan skiranya besi 20 --> akan dapat 20 besi dalam 1 jam

    macam production tu ~~ kalau peringkat tinggi makin byk lar dpt dalam 1 jam>>

    jadi pandai2 menaikkan peringkat ladang,besi,kayu,tanah liat di samping membuat bangunan2 di dlam kg>>> makin byk bgunan nak buat >> mkn byk resourse diperlukan

    jgn risau >> kene serang mungkin sebab ny game perang

    tapi kene tawan x mungkin>>

    setiap server 1 akaun je>> jadi kalau da daftar kat server 3>> nak men balik g server 3

    lau nak men server 4 daftar untuk server 4>>

    :d:d

  4. #4
    Lans Koperal
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    27

    Default

    oo tapi wei..aku x buat bagunan lagi ni..semua sumber jer..

    aku nk bangunan pulak bile peringkat sumber aku semua dah mencecah 10 ke? nk buat askar pulak bile..aku nk perang ni

  5. #5

    Default

    senang crita mcm nie.. ko ikut jak apa yg org tua tu suruh ko buat pastu sure ko dapat tangkap game nie skit2...
    pastu ko carik la guide pasal travian nie.. ko cari guide utk tribe yg ko guna.. ok? simple as that..

  6. #6
    Pegawai Waren II
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    193

    Default

    Quote Originally Posted by sheffezen View Post
    kayu kayu: 24 sejam
    tanah Liat tanah Liat: 32 sejam
    besi besi: 20 sejam
    tanaman tanaman: 15 sejam

    ape ye?

    lagi satu..aku dah main game ni 3 hari kot..dan sekarang ni production nye akan anek 20 point lebih kurang bagi setiap sumber..ok tak mcm tu? dengan ladang semua peringkat 2, besi semua peringkat satu, pokok 3 peringkat 1 dan 1 peringkat 1, tanah liat 3 peringkat 3 tapi ada satu masih lagi peringkat 1..

    ok tak? aku cepat ke lambt..sempt ke aku buat aska ni...nanti kene serang..

    katakan aku kene serang..kene tawan kalah semua, ape jadi kat aku? x leh main dah ke..

    hehe...
    Sebaik2 pembinaan kampung adalah dengan menaik taraf kawasan sumber dan bangunan di pusat kampung dengan seimbang. Jangan lupa melatih askar.. selain untuk tujuan menyerang kampung lain, askar yang dilatih berguna untuk pertahanan juga.

    Ada sesetengah bangunan penting dan harus ada untuk setiap permulaan kampung.. Bangunan utama, titik permulaan, berek, jelapang, gudang, residen/istana dan pasar. Jangan lupa juga untuk membina gua2 bagi menyembunyikan sumber2 daripada dirampas oleh musuh dan perangkap bg puak Gaul untuk memerangkap askar musuh jika kampung anda diserbu.

    sekiranya awak baru bermain di server baru, kemungkinan kampung awak ditawan adalah kurang kerana kebanyakkan pemain juga sedang membangunkan kampung masing2. Kalau di server yang sudah berlangsung beberapa bulan.. awak ada beberapa hari perlindungan pemain baru untuk awak mluangkan masa membina kampung dan pertahanan2 yang perlu.

    Setahu saya kampung ibu kota tak boleh ditawan.. correct me if i'm wrong. walaupun pop awak tinggal 0.. awak nmasih boleh login ke server cuma awak perlu berusaha untuk menaikkan kampung awak balik. Awak cuma tidak boleh login ke server apabila awak delete akaun awak.

    Quote Originally Posted by sheffezen View Post
    eh lagi satu...klo aku log in server 3 kan hari ni..tibe2 aku log in server 4 esoknye..ape jadi ye? mksud aku klo aku tuka server..
    akaun awak cuma untuk 1 server saja. kalau awak nak bermain di server yang berlainan, awak perlu daftar dan bermain semula di server yang baru. Awak boleh mendaftar 1 akaun di setiap server dan mempunyai 1 akaun di kesemua server.

    Quote Originally Posted by sheffezen View Post
    oo tapi wei..aku x buat bagunan lagi ni..semua sumber jer..

    aku nk bangunan pulak bile peringkat sumber aku semua dah mencecah 10 ke? nk buat askar pulak bile..aku nk perang ni
    setiap pemain yang baru bermain di dunia travian, kampung mereka otomatik mempunyai 800 unit sumber setiap satu. Bagaimana mereka nak menggunakan sumber2 itu tertakluk kepada mereka. Saya cadangkan awak membaca topik2 lama di forum ni atau baca guide2 berbahasa inggeris yang awak boleh dapati di web.

  7. #7
    Lans Koperal
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    27

    Default

    erm ye ke..aku puak gaul ni...tp psl yang kene upgrade sumber smpai peringkat berapa 10 ke tak ni?

    atau bile dah semua peringkat 5 baru buat bangunan?

    sori

  8. #8
    Pegawai Waren II
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    193

    Default

    Quote Originally Posted by sheffezen View Post
    erm ye ke..aku puak gaul ni...tp psl yang kene upgrade sumber smpai peringkat berapa 10 ke tak ni?

    atau bile dah semua peringkat 5 baru buat bangunan?

    sori
    boleh berkongsi dengan saya di server mana awak main?

    kalau pemain yang berpengalaman, mereka ada tertib yang mereka ikuti untuk cepat2 keluarkan askar supaya boleh menyerang kampung lain seawal mungkin.

    Mengenai soalan awak.. seeloknya awak naikkan taraf Bangunan Utama awak ke tahap 3, buat titik permulaan tahap 1 dan bina berek sekiranya awak ada sumber yang cukup.

  9. #9
    Lans Koperal
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    27

    Default

    Quote Originally Posted by Pikachu View Post
    boleh berkongsi dengan saya di server mana awak main?

    kalau pemain yang berpengalaman, mereka ada tertib yang mereka ikuti untuk cepat2 keluarkan askar supaya boleh menyerang kampung lain seawal mungkin.

    Mengenai soalan awak.. seeloknya awak naikkan taraf Bangunan Utama awak ke tahap 3, buat titik permulaan tahap 1 dan bina berek sekiranya awak ada sumber yang cukup.
    ala nape g tao pulak..nanti kene kekah aku..takut2..

    server 4 ar..

  10. #10
    Lans Koperal
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    27

    Default

    titik permulaan tu ape? bangunan ker...x jumpe pun..

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •