Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 11 to 20 of 25

Thread: produksi tanaman kampung makin menurun

  1. #11
    Lans Koperal
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    44

    Default

    Quote Originally Posted by Pikachu View Post
    saya tak pasti mengapa jadi macam tu sebab tak berpengalaman bermain di speed. Dari apa yang saya baca dari forum .com, walaupun produksi awak menunjukkan 224 sejam, namun kerana nature speed server.. sebenarnya awak mendapat 224x3 sumber sejam.

    walau bagaimanapun. saya berjaya jumpa 1 guide mengenai masalah awak di web.. sila klik sini.
    Harap dapat menjawab kemusykilan awak.
    Ok thanks....saya dah baca dah guide tersebut tapi tak der kena mengena kot....yang itu adalah kerana penggunaan tanaman....tapi masalah saya nie lain...cuba awak tgk gambarajah nie...



    Tgk pada tanaman tersebut 194 sejam....padahal saya dah up kan ladang2 tersebut ke tahap yg tinggi...setiap sejam atau seminute dia akan berkurangan....yg lain tu x der plak mcm tu....itu pasal saya heran sgt....

  2. #12
    Pegawai Waren II cedia7891's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    n9
    Posts
    201

    Default

    spt kata Kertaspasir
    setiap bangunan akan mengurangkan tanaman perjam ko....
    my1 just restart...
    http://www.travian.com.my/?uc=my1_655
    -i cant support res now,but later
    -i can teach u
    -choose (-,+)

  3. #13
    Pegawai Waren II
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    193

    Default

    Quote Originally Posted by Ltlightning View Post
    Ok thanks....saya dah baca dah guide tersebut tapi tak der kena mengena kot....yang itu adalah kerana penggunaan tanaman....tapi masalah saya nie lain...cuba awak tgk gambarajah nie...



    Tgk pada tanaman tersebut 194 sejam....padahal saya dah up kan ladang2 tersebut ke tahap yg tinggi...setiap sejam atau seminute dia akan berkurangan....yg lain tu x der plak mcm tu....itu pasal saya heran sgt....
    saya tak faham kenapa link yg saya beri takde kene mngene dengan masalah awak. Harap rakan2 forumer dapat tolong pastikan adakan link yang saya beri tu bermasalah dan tidak ada kene mngene dengan soalan TS.

  4. #14
    Lans Koperal
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    44

    Default

    nanti....awak ckp setiap bangunan akan mengurangkan tanaman perjam dimana bila kita membina bangunan tersebut atau pun bangunan yang tersedia ada dibina yang akan mengurangkan tanaman tu?....tu yg saya x faham.

    Pikachu: Bukan link yang awak tu bagi tu x membantu....ya amat membantu...tapi mcm tu lah saya tak paham....yang dinyatakan kat situ pasal penggunaan tanaman....tapi saya sedang bertanya tanaman kat kat gambarajah tu...atua saya yg tak paham apa yang cuba dijelaskan kot...adehhh, kusut kepala otak...:o

  5. #15
    Pegawai Waren II
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    193

    Default

    seperti mana KertasPasir cakap, setiap bangunan/kawasan sumber memerlukan sejumlah tanaman yang tersedia sebagai kos penyelengaraan.


    Gambar ni contoh berapa tanaman yang akan dimakan oleh 1 unit askar tersebut. Kalau ada 20 askar?
    Begitu juga lapangan sumber :-


    Setiap 1 kawasan sumber atau bangunan memerlukan sebilangan tanaman sebagai kos penyelengaraan.
    Dilapangan sumber ada 18 kawasan sumber, didalam pusat kampung ada 18 tak termasuk BU, Tembok/Pagar dan titk perhimpunan. Jika misalnya setiap 1 kawasan memerlukan 2 tanaman.. berapa jumlah tanaman yang diperlukan ?

    Kesimpulannya.. setiap bangunan/lapangan sumber memerlukan sebilangan tanaman sebagai kos penyelengaraan. Jumlah dari kesemua kos2 penyelengaraan tersebut akan ditolak dari produksi sejam kampung awak.

    Sekurang2nya kampung awak masih dapat mengeluarkan 194 unit tanaman sejam. Ada sesetengah kampung pemain pula ada yang sampai -1.5K sejam.

    Kredit Gambarajah :- Travian Library
    Last edited by Pikachu; 08-22-2009 at 10:51 PM. Reason: adding credit

  6. #16
    Pegawai Waren II cedia7891's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    n9
    Posts
    201

    Default

    dulu kg aku penah -5000 crop per jam hehe
    my1 just restart...
    http://www.travian.com.my/?uc=my1_655
    -i cant support res now,but later
    -i can teach u
    -choose (-,+)

  7. #17
    Leftenan syazim's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    PUTRAJAYA
    Posts
    330

    Default

    camne lak tuh -5000??
    xkan kite lak yg kene bayar 5000 sejam?
    "Do you know what's worth fighting for When it's not worth dying for?"


    haha.. mcm2..

  8. #18
    Pegawai Waren II
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    193

    Default

    Dibawah adalah gambar kampung pemenang pertama WW untuk s1 Malaysia. Lihat pada produksi sejam tanaman nya.


    Itu adalah contoh macam mana kita akan mengalami produksi sejam tanaman negetif. Apabila askar/unit dari kampung kita serta bantuan2 dari kampung2 lain akan memakan makanan yang dihasilkan oleh kampung kita. \

    Syazim, walaupun kita tak membayar balik kepada kampung.. namun maksud negetif pada produksi sejam adalah stok tanaman yang tersimpan dalam jelapang akan mula digunakan. Sampai jelapang kita mula berkurangan, maka askar2 yang berada didalam kampung kita akan mula mati kelaparan. selagi kita tidak mendapatkan tanaman melalui pasar, rompakan atau Emas, tanaman dalam jelapang akan terus dimakan sehingga kesemua askar2 kita mati.

  9. #19
    Lans Koperal
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    44

    Default

    Ok....ok sekarang baru dapat sikit gambaran....baru paham. Thanks Pikachu patut lah dok menurun jeh rupanya mcm tu....nampaknya kena lah berjaga2 jgn sampai negatif yer...nanti mati askar plak nanti

  10. #20
    Leftenan syazim's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    PUTRAJAYA
    Posts
    330

    Default

    WAHH BYK SGT NOMBOR.. PENING KPALA..
    ohh kirenye klu makanan dlm jelapang dah kosong askar2 akan mati...
    klu camtuh elok lah tuk pemerangkap... xyah bagi mkn... ^^
    mmg patut lah ramai yg kejar tuk dptkan kg yg sumber die 1-1-1-15...
    "Do you know what's worth fighting for When it's not worth dying for?"


    haha.. mcm2..

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •