View Poll Results: Pendapat anda berkenaan Peraturan Permainan?

Voters
28. You may not vote on this poll
  • Terbaik

    3 10.71%
  • Bagus

    17 60.71%
  • Kurang baik

    6 21.43%
  • Lemah

    2 7.14%
Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 11 to 20 of 36

Thread: Perubahan peraturan permainan

  1. #11

    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    459

    Default

    Quote Originally Posted by matthew2324 View Post
    dlm tempoh jugakkan cara utk meghantarnya ... jika dia htr kat kita utk jaga mcm tu pun kena jugak ke + jika htr kat kg sendiri mcm kg A sendiri ke kg b sendiri .
    Penghantaran sumber ke kampung sendiri tiada masalah dan tidak melanggar peraturan.


  2. #12
    Koperal
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Key Ell
    Posts
    40

    Default

    mod maksud tidak lbih produksi sejam tue adalh jmlh produksi dr semua kmpng kan? kalo cmtu ok la.. byk gak resos leh anta ntk perdagaangan tidak seimbang..

    n stuju ngn syarat2 die.. nie leh elakkan player yg men multi akaun..

  3. #13
    Leftenan acap2405's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    ..
    Posts
    463

    Default

    Quote Originally Posted by Sokongan View Post
    Saya cuba betulkan dan cuba bantu anda memahami maksud sebenar peraturan ini.

    Penerangan ini adalah untuk mengelakkan anda yang bermain di pc yang sama atau penjaga akaun dari menghantar sumber tidak seimbang antara pengguna pc yang sama atau penjaga.

    Perdagangan sumber adalah dibenarkan walaupun tidak melalui pasar.

    Andaikan anda Pemain A dan pengguna PC sama/Penjaga adalah Pemain B.

    Dalam tempoh 24jam, seorang pemain boleh membuat perdagangan tidak seimbang (hanya sebelah pihak menghantar sumber)tidak lebih dari jumlah produksi sejam .

    Cthnya jika produksi sejam kayu = 100 , tanah liat = 100, besi = 100 dan tanaman 50,

    ini bermakna Pemain A boleh menghantar keluar 350 sumber tanpa mengira jenis sumber kepada Pemain B dalam tempoh 24 jam. Jika anda menghantar lebih sumber kepada pemain B, tetapi kali ini anda menghantar 650 sumber. Maka perbezaan sebanyak 300 sumber lagi mestilah dihantar semula oleh Pemain B kepada Pemain A dalam tempoh 48 jam (apa jenis sumber tetapi mesti 300 atau lebih) supaya perdagangan ini seimbang dan bukan hanya menghantar tanpa berlaku sebarang perdagangan.

    Harap dapat menjelaskan kekusutan.

    Sokongan

    terima kasih..
    anda telahpun menjelaskan maksud frasa ayat itu..
    thankz..
    you're something beautiful a contradiction
    I wanna play the game
    I want the friction

    you will be the death of me

    [VeritaS VinciT]
    [[SeireitaI RO]]


  4. #14
    Lans Koperal ijedol's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    31

    Default

    Ni ada pertanyaan skit..

    katakan player A mempunyai 3 kg
    A1=1000 sumber
    A2=1000 sumber
    A3=1000 sumber

    maka sumber yang boleh dihantar ke player B ialah 3000 atau 1000 sahaja? atau A1 boleh hantar 3000 atau 1000 ke B .

  5. #15

    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    459

    Default

    Quote Originally Posted by ijedol View Post
    Ni ada pertanyaan skit..

    katakan player A mempunyai 3 kg
    A1=1000 sumber
    A2=1000 sumber
    A3=1000 sumber

    maka sumber yang boleh dihantar ke player B ialah 3000 atau 1000 sahaja? atau A1 boleh hantar 3000 atau 1000 ke B .
    2 Interaksi - Pemindahan sumber dan menyerang
    2.1 Setiap akaun hanya dibenarkan untuk menghantar keluar atau berdagang pada kadar kerugian (dikenali sebagai "Paksaan") maksimum 1 jam produksi sumber pada setiap 24 jam. Dalam kes pemindahan sumber ke beberapa pemain, ia perlu dibahagikan dan jumlah keseluruhan penghantaran tetap tidak boleh lebih dari 1 jam produksi sumber. Satu jam produksi sumber ialah jumlah produksi sumber semua kampung dalam tempoh 1 jam tanpa menolak senggaraan bangunan dan askar-askar. Ia boleh dihantar dengan apa apa kombinasi sumber, dari semua kampung atau dari 1 kampung sahaja.
    Sebelum itu,sila baca dengan teliti tulisan yang dihitam kan itu.

    OK.begini,,,,,,,
    Sekiranya penghantaran sumber tidak melebihi 1 jam produksi sumber[poduksi semua kampung], Player A boleh menghantar sumber 3000 ataupun 1000 ke player B, tidak kira lah dari 1 kampung palyer A menghantar 3000 sumber ke player B.ataupun semua kampung dari player A menghantar sumber ke kampung player B. Tetapi pastikan ia adalah satu jam produksi sumber ialah jumlah produksi sumber semua kampung dalam tempoh 1 jam.

    Player A
    A1=1000 sumber per jam
    A2=1000 sumber per jam
    A3=1000 sumber per jam

    Penghantaran sumber BOLEH jika...

    1.Kampung A1 BOLEH menghantar 3000 sumber ke kampung palyer B,,,tetapi kampung A2 dan A3 tidak dibenarkan untuk menghantar sumber ke player B kerana 3000 sumber yang di hantar itu adalah produksi sumber semua kampung dalam tempoh 1 jam.

    2.Kampung A1,A2 & A3 BOLEH menghantar setiap dari kampung player A itu sebanyak 1000 sumber ke kampung player B, kerana dari semua kampung player A yang di hantar itu adalah sebanyak 3000 sumber,3000 sumber itu adalah satu jam produksi sumber ialah jumlah produksi sumber semua kampung dalam tempoh 1 jam.


  6. #16
    Sarjan
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    selangor
    Posts
    92

    Default

    nak tanya sedikit boleh tak.....??? adakah semua travian di setiap negara mengikut peraturan ini

  7. #17

    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    459

    Default

    Quote Originally Posted by saYdAas View Post
    nak tanya sedikit boleh tak.....??? adakah semua travian di setiap negara mengikut peraturan ini
    Ya,sudah tentu.Pihak travian.com.my tidak boleh buat peraturan dengan sesuka hati,kecuali ada hal-hal yang tidak dapat dielak.


  8. #18
    Leftenan syazim's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    PUTRAJAYA
    Posts
    330

    Default

    kat sini x salah kan nk tanye psl peraturan..??cmtu nk tanye sat bgi mengelakkan kne ban

    1.1.3 Memberikan kata laluan kepada pemain lain adalah tidak dibenarkan melainkan bagi kes "multi pemain", yang dibenarkan selagi setiap pemain yang memainkan akaun tersebut tidak memiliki akaun pada dunia permainan yang sama.Jika seorang pemain hendak berpindah dari 1 akaun ke akaun yang lain, pemilikan akaun pertama hendaklah ditukarkan, dipadam atau membuat penukaran kata laluan SEBELUM pemain menerima akses ke akaun kedua atau membuat akaun baru. Akaun yang bersambung melalui fungsi "Penjaga" atau "Pengguna Sama PC" tidak boleh menggunakan kata laluan yang sama.
    -kalo kte bgi kata laluan, adakah kta boleh dkenekan hukuman??or just risiko sendiri kalo bgi kata laluan tu? sbb aku bese bgi katalaluan aku kat org lain.. tp ktrang pon mmg dah rpt giler.. penah bjumpe lagik

    2.1.5 Jika terdapat beberapa pemain bermain pada komputer yang sama, setiap pemain yang bermain dalam dunia permainan yang sama mesti mendaftar pada "Pengguna Sama PC" untuk tempoh bermain dan kemudian batalkan sebaik sahaja selesai. Cubaan menyalahgunakan fungsi ini akan dihukum.
    -asl die tulis tuk tempoh seketika ja?? kalo contohnya pemain A ngan pemain B adik beradik misalnya, n dorang kongsi 1 komp.. xkan kne ade tempoh?? dorang nk main sampai abis server..

    3.lagi satu, asl kat peraturan permainan tu aku leh tgk cme hingga seksyen 4??
    "Do you know what's worth fighting for When it's not worth dying for?"


    haha.. mcm2..

  9. #19
    Sarjan
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    selangor
    Posts
    92

    Default

    saya tidak tahu mengapa saya masih tidak berpuas hati dgn peraturan baru mungkin saya masih belum memehami peraturan ini.........
    soalan saya.....bolehkah kita menghantar sumber[bantuan] kepada orang lain....tanpa perlu orang lain hantar balik kpd saye....saya x boleh terima idea penghantaran sumber x melebihi produksi untuk diawal permainan...

  10. #20

    Default

    1.1.3 Memberikan kata laluan kepada pemain lain adalah tidak dibenarkan melainkan bagi kes "multi pemain", yang dibenarkan selagi setiap pemain yang memainkan akaun tersebut tidak memiliki akaun pada dunia permainan yang sama.Jika seorang pemain hendak berpindah dari 1 akaun ke akaun yang lain, pemilikan akaun pertama hendaklah ditukarkan, dipadam atau membuat penukaran kata laluan SEBELUM pemain menerima akses ke akaun kedua atau membuat akaun baru. Akaun yang bersambung melalui fungsi "Penjaga" atau "Pengguna Sama PC" tidak boleh menggunakan kata laluan yang sama.

    -kalo kte bgi kata laluan, adakah kta boleh dkenekan hukuman??or just risiko sendiri kalo bgi kata laluan tu? sbb aku bese bgi katalaluan aku kat org lain.. tp ktrang pon mmg dah rpt giler.. penah bjumpe lagik
    Salah jika pemain tersebut bermain di pelayan/server yang sama. Jika pemain tersebut tidak bermain di server yang sama tidak menjadi masalah. Ini untuk mengelakkan sebarang log masuk haram atau sebarang pelanggaran peraturan yang lain. Setiap password/kata laluan adalah maklumat sulit dan tidak sepatutnya didedahkan kepada pemain lain. Bayangkan apa terjadi jika ada orang yang mengetahui password akaun bank anda? Rambut sama hitam, hati lain2.


    2.1.5 Jika terdapat beberapa pemain bermain pada komputer yang sama, setiap pemain yang bermain dalam dunia permainan yang sama mesti mendaftar pada "Pengguna Sama PC" untuk tempoh bermain dan kemudian batalkan sebaik sahaja selesai. Cubaan menyalahgunakan fungsi ini akan dihukum.

    -asl die tulis tuk tempoh seketika ja?? kalo contohnya pemain A ngan pemain B adik beradik misalnya, n dorang kongsi 1 komp.. xkan kne ade tempoh?? dorang nk main sampai abis server..


    setiap pemain yang bermain dalam dunia permainan yang sama mesti mendaftar pada "Pengguna Sama PC" untuk tempoh bermain

    Bagi mereka yang sememangnya berkongsi setiap hari, mereka tidak perlu membuat pembatalan. Apa yang dimaksud adalah bagi mereka yang kadang kadang berkongsi pc. Atau bagi mereka yang berkunjung ke rumah rakan untuk sama sama melihat akaun. Pastikan ia dibatalkan sebaik sahaja selesai. Sama ada anda berkongsi sekali sekala atau memang berkongsi pc (adik beradik) boleh kami ketahui dengan ip yang digunakan.

    3.lagi satu, asl kat peraturan permainan tu aku leh tgk cme hingga seksyen 4??

    Sebab peraturan permainan memang setakat 4
    Last edited by Sokongan; 11-04-2009 at 12:57 AM.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •