View Poll Results: Pendapat anda berkenaan Peraturan Permainan?

Voters
28. You may not vote on this poll
  • Terbaik

    3 10.71%
  • Bagus

    17 60.71%
  • Kurang baik

    6 21.43%
  • Lemah

    2 7.14%
Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 36

Thread: Perubahan peraturan permainan

  1. #1
    Community Manager AdaM's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    380

    Default Perubahan peraturan permainan

    Kepada pemain,

    Kami telah mengemas kini Peraturan Permainan dan juga menambah beberapa peraturan baru. Sila baca Peraturan Permainan dengan teliti dan berikan komen serta pendapat anda berkenaan peraturan yang baru ini.

    Terima kasih
    AdaM
    MY AdmiN

  2. #2
    Leftenan acap2405's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    ..
    Posts
    463

    Default

    nak tanya..

    kenapa dalam peraturan pemain yang bernombor 2.2 yang berada di bawah peraturan Interaksi - Pemindahan sumber dan menyerang meyebut fasal permindahan sumber antar pengunaan pc yang sama mesti diselesaikan dalam tempoh 48 jam..dan apakah yang dimaksudkan dengan ayat ini mesti selesai dalam tempoh 48 jam. ini adakah bermaksud pedagang itu mestilah sampai di kampung kita setelah menhantar sumber ataupon sekadar sampai di kampung orang yang bermain sama pc dengan kita itu..

    sekian,
    terima kasih
    you're something beautiful a contradiction
    I wanna play the game
    I want the friction

    you will be the death of me

    [VeritaS VinciT]
    [[SeireitaI RO]]


  3. #3

    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    459

    Default

    Quote Originally Posted by acap2405 View Post
    nak tanya..

    kenapa dalam peraturan pemain yang bernombor 2.2 yang berada di bawah peraturan Interaksi - Pemindahan sumber dan menyerang meyebut fasal permindahan sumber antar pengunaan pc yang sama mesti diselesaikan dalam tempoh 48 jam..dan apakah yang dimaksudkan dengan ayat ini mesti selesai dalam tempoh 48 jam. ini adakah bermaksud pedagang itu mestilah sampai di kampung kita setelah menhantar sumber ataupon sekadar sampai di kampung orang yang bermain sama pc dengan kita itu..

    Ia bermaksud pedagang anda sampai di kampung penjaga dan penggunaan pc yang sama sahaja.
    Bukan pergi dan balik pedagang anda.Hanya menghantar sumber sahaja.


  4. #4
    Koperal
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    BUTTERPeanut
    Posts
    77

    Default

    asai peraturan ni nampak menyusahkan je sbb nak htr resource pun ada peraturan huh susah ni

  5. #5

    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    459

    Default

    Quote Originally Posted by matthew2324 View Post
    asai peraturan ni nampak menyusahkan je sbb nak htr resource pun ada peraturan huh susah ni
    Nampaknya anda seperti pemain multiakaun,peraturan penghantaran sumber ini adalah untuk mengesan pemain-pemain bermain secara multiakaun.Selalu nya,pemain yang bermain multiakaun ini,kerap menghantar sumber sesama akaun.
    Jadi peraturan telah ditetapkan setiap pemain hendaklah membuka 1 akaun sahaja pada setiap server.
    Maka dengan ini,pihak travian memang patut membuat peraturan tentang penghantaran sumber.


  6. #6
    Koperal
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    BUTTERPeanut
    Posts
    77

    Default

    kk saya tahu tapi kan susah kalau nak htr sumber tu kat kwn yg kena farm tu atau yg masih lemah atau perlukan bantuan .. huh clean clear moto saya tapi moderator hg cakap mcm je ..
    walaupun tak main multiaccount kat pasar pun sama jugakkan byk sumber diperniagakan tanpa had so kira jugak ke peraturan tu kat pasar

  7. #7
    Koperal
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    BUTTERPeanut
    Posts
    77

    Default

    cube kalau kwn mintak jaga sumber tu masa dia htr mai kat kg masa kena farm .kan susah jugak dia orang nak larri dari kena farm,... moderator blh tambah sikit peraturan tentang farm tak sbb kan ada restrict tentang sumber sasai tak ada peraturan farm dan serangan tu sbb asik kena farm je x baikkan .. ada berapa kwn saya tu pun malas nak main kerana asik kena farm atau building musnah huh.
    lindungn tu pun x berapa kesan pun + asakar tikus tu pun x guna pun 1 asakar mai serang mati tu je

  8. #8

    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    459

    Default

    Quote Originally Posted by matthew2324 View Post
    kk saya tahu tapi kan susah kalau nak htr sumber tu kat kwn yg kena farm tu atau yg masih lemah atau perlukan bantuan .. huh clean clear moto saya tapi moderator hg cakap mcm je ..
    walaupun tak main multiaccount kat pasar pun sama jugakkan byk sumber diperniagakan tanpa had so kira jugak ke peraturan tu kat pasar
    Anda boleh hantar bantuan pada kawan yang perlukan nya,tetapi ada cara2 nye,kalau hendak tahu,sila faham dan teliti betul2 Peraturan Permainan yang telah di buat.
    Perdagangan di pasar adalah pertukaran sumber ,ia tidak ada masalah.kalau pengguna bermain secara multi,adakah ia akan melakukan pertukaran sumber?sudah tentu tidak.
    Jadi,kalau boleh selidik balik dan teliti baik2 semua Peraturan Permainan.


  9. #9
    Koperal
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    BUTTERPeanut
    Posts
    77

    Default

    Quote Originally Posted by aku/me View Post
    Anda boleh hantar bantuan pada kawan yang perlukan nya,tetapi ada cara2 nye,kalau hendak tahu,sila faham dan teliti betul2 Peraturan Permainan yang telah di buat.
    Perdagangan di pasar adalah pertukaran sumber ,ia tidak ada masalah.kalau pengguna bermain secara multi,adakah ia akan melakukan pertukaran sumber?sudah tentu tidak.
    Jadi,kalau boleh selidik balik dan teliti baik2 semua Peraturan Permainan.
    dlm tempoh jugakkan cara utk meghantarnya ... jika dia htr kat kita utk jaga mcm tu pun kena jugak ke + jika htr kat kg sendiri mcm kg A sendiri ke kg b sendiri .
    Last edited by matthew2324; 10-28-2009 at 11:40 PM.

  10. #10

    Default

    Quote Originally Posted by acap2405 View Post
    nak tanya..

    kenapa dalam peraturan pemain yang bernombor 2.2 yang berada di bawah peraturan Interaksi - Pemindahan sumber dan menyerang meyebut fasal permindahan sumber antar pengunaan pc yang sama mesti diselesaikan dalam tempoh 48 jam..dan apakah yang dimaksudkan dengan ayat ini mesti selesai dalam tempoh 48 jam. ini adakah bermaksud pedagang itu mestilah sampai di kampung kita setelah menhantar sumber ataupon sekadar sampai di kampung orang yang bermain sama pc dengan kita itu..

    sekian,
    terima kasih
    Saya cuba betulkan dan cuba bantu anda memahami maksud sebenar peraturan ini.

    Penerangan ini adalah untuk mengelakkan anda yang bermain di pc yang sama atau penjaga akaun dari menghantar sumber tidak seimbang antara pengguna pc yang sama atau penjaga.

    Perdagangan sumber adalah dibenarkan walaupun tidak melalui pasar.

    Andaikan anda Pemain A dan pengguna PC sama/Penjaga adalah Pemain B.

    Dalam tempoh 24jam, seorang pemain boleh membuat perdagangan tidak seimbang (hanya sebelah pihak menghantar sumber)tidak lebih dari jumlah produksi sejam .

    Cthnya jika produksi sejam kayu = 100 , tanah liat = 100, besi = 100 dan tanaman 50,

    ini bermakna Pemain A boleh menghantar keluar 350 sumber tanpa mengira jenis sumber kepada Pemain B dalam tempoh 24 jam. Jika anda menghantar lebih sumber kepada pemain B, tetapi kali ini anda menghantar 650 sumber. Maka perbezaan sebanyak 300 sumber lagi mestilah dihantar semula oleh Pemain B kepada Pemain A dalam tempoh 48 jam (apa jenis sumber tetapi mesti 300 atau lebih) supaya perdagangan ini seimbang dan bukan hanya menghantar tanpa berlaku sebarang perdagangan.

    Harap dapat menjelaskan kekusutan.

    Sokongan

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •