Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 17

Thread: Kampung baru... keliru residen dengan istana

  1. #1

    Default Kampung baru... keliru residen dengan istana

    Nak tanya , kalau lah buat istana kat kampung kedua tapi tk mahu jadikan sebagai kampung utama(main town) kan , boleh tak?..... sbb hanya nk guna function istana yang boleh melatih peneroka pada tahap 10,15 dan 20 sbb residen hanya boleh buat peneroka di tahap tahap 10 dan 20.

    Ataupun buat residen kat kampung "kedua" tapi naikan tahap 10 boleh dapat lagi tak 3 peneroka ataupun nk kena naik lvl 20 residen kat kampung yang pertama sebab aku tersilap buat residen kat kampung yang pertama, susah lak nk buat kampung ketiga nak kena tunggu lvl 20 kalau istana lvl 15 boleh buat dah.

    Aku baca kat panduan dia kata buat istana @ residen tak kisah pada kampung pertama sbb ia automatik jadik main town....sehingga la istana dibina di kampung lain dan diistiharkan sbagai main town. Camtu la masalahnya , sorry baca panduan masih tak paham lagi.

    Harap tolong....

  2. #2
    Pegawai Waren I Faris Azri's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Malacca, Malaysia
    Posts
    336

    Default

    Quote Originally Posted by einz90 View Post
    nak tanya , kalau lah buat istana kat kampung kedua tapi tk mahu jadikan sebagai kampung utama(main town) kan , boleh tak?.....
    boleh ^_^

    Quote Originally Posted by einz90 View Post
    ataupun buat residen kat kampung "kedua" tapi naikan tahap 10 boleh dapat lagi tak 3 peneroka
    boleh ^_^

  3. #3
    Pegawai Waren II
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Far Far Land
    Posts
    170

    Default

    Ataupun buat residen kat kampung "kedua" tapi naikan tahap 10 boleh dapat lagi tak 3 peneroka ataupun nk kena naik lvl 20 residen kat kampung yang pertama sebab aku tersilap buat residen kat kampung yang pertama, susah lak nk buat kampung ketiga nak kena tunggu lvl 20 kalau istana lvl 15 boleh buat dah.



    Baik buat guna cara ni...sbb klu nk naikkan istana tahap 15,byk gila sumber nk kena guna....
    T4 utk mereka yg suka simming and utk org yg cita2 nk bukak zoo...
    after this myx...we gonna stop travian...
    will come back if got T3.6 server in .my

  4. #4
    Koperal Lars~'s Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Setiawangsa
    Posts
    94

    Default

    Quote Originally Posted by einz90 View Post
    Nak tanya , kalau lah buat istana kat kampung kedua tapi tk mahu jadikan sebagai kampung utama(main town) kan , boleh tak?..... sbb hanya nk guna function istana yang boleh melatih peneroka pada tahap 10,15 dan 20 sbb residen hanya boleh buat peneroka di tahap tahap 10 dan 20.

    Ataupun buat residen kat kampung "kedua" tapi naikan tahap 10 boleh dapat lagi tak 3 peneroka ataupun nk kena naik lvl 20 residen kat kampung yang pertama sebab aku tersilap buat residen kat kampung yang pertama, susah lak nk buat kampung ketiga nak kena tunggu lvl 20 kalau istana lvl 15 boleh buat dah.

    Aku baca kat panduan dia kata buat istana @ residen tak kisah pada kampung pertama sbb ia automatik jadik main town....sehingga la istana dibina di kampung lain dan diistiharkan sbagai main town. Camtu la masalahnya , sorry baca panduan masih tak paham lagi.

    Harap tolong....
    kebiasaan nya bro, di awal permainan;

    1'st villa (normal crop) = residen level 10
    2'nd villa (15 crop) = istana level 10 (di istihar sebagai ibukota)

    apakah yg di maksudkan dgn 15 crop?
    1 kayu, 1 tanah liat, 1 besi & 15 tanaman

    kenapa di istihar sebagai ibukota?
    supaya tanaman bole di upgrade melebihi level 10 (bole park askar byk2)

    3'rd villa & seterus nya = residen level 10

    apabila saudara telah memiliki banyak kampung, baru bole upgrade residen level 20 atau istana level 15, 20.
    residen level 20 & istana level 15, 20 memerlukan sumber yg agak byk..

    residen level 20 kebiasaan nya di guna utk melatih chief (penghulu)
    istana level 15 & 20 saudara bole melatih 2 chief

    apakah kegunaan chief?
    chief digunakan untuk menjajah kpg dengan cara memusnahkan residen pemain lain terlebih dahulu (anta catapult)

    peneroka hanya di perlukan di awal permainan, setelah saudara mempunyai sekurang2 nyer 10 kpg..saudara bole la start mengechief
    **** main travian kerana nak cata RaNgErs aka Roti Kering ****

  5. #5

    Default

    Oh yeah thanks all....

  6. #6
    Lans Koperal
    Join Date
    May 2011
    Posts
    21

    Default

    saya nak tanya...sitter sy tersilap buat istana kat kg pertama..skang dah thp 10..saya dah pun buat kg yg kedua. now sy nk runtuhkan istana tu boleh x? ada efek tak?..sebab sy nk buat ibukota kat kg lain...

  7. #7
    Askar Picisan™ Sanji's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    New World
    Posts
    1,050

    Default

    boleh je runtuhkan. tiada masalah


    "Never trust someone with mask"

  8. #8
    Lans Koperal
    Join Date
    May 2011
    Posts
    21

    Default

    let say lepas runtuhkan semua istana tu. pastu bina residen smpi thp 10...bolehla buat kg lagi satu kan?

  9. #9
    Kapten arcobaleno's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    in my room
    Posts
    544

    Default

    setiap kampung ada 2 slot kalau bina residen dan 3 slot kalau bina istana. dengan residen, harus perlu membina sehingga tahap 10 atau 20 untuk membuat peneroka. dengan istana, harus membina hingga tahap 10, 15 dan 20.

    bagi menjawab pertanyaan anda:

    Quote Originally Posted by noobies View Post
    let say lepas runtuhkan semua istana tu. pastu bina residen smpi thp 10...bolehla buat kg lagi satu kan?
    tidak boleh sebab anda telah menggunakan slot pertama dari kg itu dengan menggunakan istana (yang telah dimusnahkan) untuk membina kampung kedua. jadi harus membina residen tersebut hingga level 20 baru dapat membuka kampung kedua dengan menggunakan residen dari kg pertama anda.
    arcobaleno
    at your service

  10. #10
    Lans Koperal
    Join Date
    May 2011
    Posts
    21

    Thumbs up

    orite..got it..baru phm..tqvm..hehe

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •